PORTFOLIO | PUBLIC SAFETY

St. Joseph Fire Station No. 12

  • Existing Station No. 12 before renovation
    Photo Name
  • The project provides a modernized and leading-edge station in one of the city's oldest neighborhoods
    Photo Name
  • Special care was taken to maximize apparatus drivers' sight lines along busy St. Joseph Ave.
    Photo Name
  • Two apparatus bays are designed for durability and functionality
    Photo Name
  • The kitchen combines functionality, ease of use and sustainable materials
    Photo Name
  • The dayroom reinforces the residential feel and provides space for relaxation
    Photo Name
  • Bunkrooms offer private space in a homelike setting
    Photo Name
  • Community Room and Fitness Room
    Photo Name

LOCATION

St. Joseph, MO

SIZE

7,200 square feet
The City of St. Joseph, Mo., selected WSKF Architects to design a major renovation and expansion of one of its oldest working fire stations. When it opened in 1910, the station housed horse-drawn apparatus. In modernizing the station, WSKF designed space for two apparatus bays, expanded living quarters, a training and community room, a kitchen and fitness area. Generally, the renovated station space is utilized for training, fitness and support services while the new addition provides for the primary uses of apparatus bays/apparatus support and living quarters. Working with engineering partners, WSKF addressed project design challenges that included a constrained site, safe fire truck access, lines of sight and a floodplain that crosses the project site. Sustainable design elements include porous paving to control stormwater, a raingarden, drought-tolerant landscaping, low VOC coatings and Energy Star roofing materials.